logo

Programma Seizoen 2017-2018

1 oktober: Claudia y Manito (Paraguayaanse harp en gitaar)
5 november: La Rosa de Maastricht (klezmer, Jiddische liederen en Sefardische balladen)
10 december: Yorick Stam (Nederlandse liederen en eigen werk)
4 februari: Möller-Fraticelli Guitar Duo (gitaarmuziek)
8 april: Albert Kamphuis, Corin Tholen en Martijn Jager (opera, operette en musical)
3 juni: Brabants Operettekoor (stukken uit operettes)
1 juli: Inge Frimout & Kyra Frimout (harpduo)

Het seizoen 2017-2018 wordt 1 oktober geopend door Claudia y Manito met het programma “Arpamor”; liefde voor de harp (Zuid-Amerikaans, harp, gitaar en zang).

5 november is La Rosa de Maastricht te gast. Onder de noemer “Layla Layla” brengt dit kleurrijke gezelschap een hartverwarmend concert met klezmer, Jiddische liederen en Sefardische balladen.

10 december ontvangt de stichting een oude bekende: Yorick Stam. Eerder was hij op Kasteel Aerwinkel zeer succesvol met liedjes van Ramses Shaffy, nu vertolkt hij eigen werk, aangevuld met bekende Nederlandse liederen. Yorick Stam kan een publiek volledig voor zich innemen door zijn intensieve performance.

Eén van de onbetwiste hoogtepunten komend seizoen is het concert op 4 februari 2018 van het Möller-Fraticelli Guitar Duo. Dit duo, dat wereldwijd diverse tours maakte en daarbij vele successen vierde, verzorgt die dag een bijzondere gitaar recital.

8 april staat de schijnwerper gericht op Albert Kamphuis, Corin Tholen en Martijn Jager (zang en piano). Onder de titel “Van Wenen tot Broadway” presenteren zij een theatrale meezingshow met evergreens uit opera, operette en musical.

3 juni is de beurt aan het Brabants Operettekoor, dat liederen vertolkt uit bekende operettes. Voor operetteliefhebbers en koorzangers is dit concert een feest der herkenning.

Het culturele seizoen 2017-2018 wordt 1 juli 2018 op betoverende wijze afgesloten door Inge Frimout & Kyra Frimout. Dit harpduo, moeder en dochter, neemt de bezoekers mee op reis door ruimte en tijd. Het maakt daarmee de cirkel rond, die begon met het concert van Claudia y Manito; Claudia speelt onder meer op een Paraguayaanse harp.

Download hier het volledige programma van Stichting Cultureel Aerwinkel voor het seizoen 2017-2018 als pdf.

Eerstvolgende voorstelling: 5 november: La Rosa de Maastricht (klezmer, Jiddische liederen en Sefardische balladen)

La Rosa de Maastricht foto Thom Neil Frijns(foto Thom Neil Frijns)

Na het gepassioneerde concert van Claudia y Manito presenteert Stichting Cultureel Aerwinkel 5 november La Rosa de Maastricht. Onder de noemer “Layla Layla” brengt dit kleurrijke gezelschap op Kasteel Aerwinkel in Posterholt ‘mit herts un mit gefil’ Joodse volksmuziek ten gehore.

Het programma omvat klezmer, Jiddische liederen en Sefardische balladen. Klezmer en de Jiddische lider maken deel uit van de cultuur van de Asjkenazische Joden, die in Midden- en Oost-Europa woonden. De Sefardische balladen behoren tot het cultureel erfgoed van de Sefardim, de Joden die in Spanje en Portugal woonden. Zij spraken Ladino, ook wel Judeo-Spaans genoemd.

De titel is afgeleid van een slaapliedje uit Israël; layla betekent nacht. Tussen de vrolijke, uitbundige klezmermelodieën door, wordt de bezoeker van Kasteel Aerwinkel 5 november namelijk door La Rosa de Maastricht getrakteerd op enkele oude, originele pareltjes van tederheid; drie heel bijzondere slaapliedjes, elk in een andere taal (Hebreeuws, Jiddisch, Ladino).

La Rosa de Maastricht bestaat intussen acht jaar en wordt gevormd door Paula Paashuis (viool), Mariette Koolhoven (zang), Philip Kees (gitaar) en Mylene Schrijen (bas).

Paula Paashuis studeerde viool aan het conservatorium van Maastricht. Ze was violiste van het Residentieorkest en eerste altvioliste in het Limburgs Symfonie Orkest. Op het moment is ze muzikaal actief in meerdere kleine ensembles.

Mariette Koolhoven komt uit een muzikaal nest en is van jongs af aan bekend met Joodse volksmuziek. Ze heeft een passie voor taal en muziek. Dankzij haar professionele kennis van het Spaans, kan zij de Sefardische balladen toelichten en zo toegankelijk maken voor het publiek.

Philip Kees is als professioneel muzikant al meer dan twintig jaar actief in diverse muziekgroepen, waaronder trio La Roche en Da Musica. Hij treedt op in binnen- en buitenland.

Mylene Schrijen is tenorsaxofoniste. Sinds 2004 is ze als saxofoondocente verbonden aan de Stedelijke Muziekschool van Hasselt. Naast saxofoon, bespeelt ze andere rietinstrumenten en contrabas. Ze maakt onder meer deel uit van een bigband, een mambo orkest en een gipsy trio. In 2017 is ze als bassiste La Rosa de Maastricht komen versterken.

Concertprogramma

1. Mazl tov Shver un Shviger (klezmer)
2. Farkoygn di Saposhkelach (Jiddisch lied)
3. Yiddishe Charleston (klezmer)
4. A la nana (romanza)
5. Shtil, di Nacht iz oysgesternt (Jiddisch lied)
6. Medley van drie klezmermelodieën
7. Layla layla (Hebr. lied)
8. Avrix mi galanica (romanza)
9. Tumbalalaika (Jiddisch)

Pauze

10. Firn di Mechutonim aheym (klezmer)
11. Bulbes (Jiddisch lied)
12. Esta montaña d’enfrente (romanza)
13. Behusher Chosid (klezmer)
14. Rozinkes mit Mandlen (Jiddisch lied)
15. Los caminos de Sirkiji (romanza)
16. Mitzve Tanz mit der Khale (klezmer)
17. Sheyn vi di l’vone (Jiddisch lied)
18. Lomir sich iberbetn (Jiddisch lied)