logo

Eerstvolgende voorstelling: 16 februari, 14.00 uur: Klezmajeur

Het klezmer ensemble Klezmajeur (Facebook) is in April 2004 opgericht en speelt nog steeds in de originele bezetting: contrabas, accordeon, viool en klarinet. Intussen heeft ze vele optredens door heel Nederland gegeven op culturele podia, festivals, in theaters, en op huwelijksfeesten, en Bar Mitzvahs.

Vanuit sociale betrokkenheid, geheel in de Chassidische traditie die deze muziek voortbracht, heeft Klezmajeur ook belangeloze optredens gegeven in AZC’s waar de Syrische vluchtelingen genoten van de muziek en de stemming die we wisten te creëren, zodat de gedachten aan alle ellende althans even konden worden vergeten.

De muzikanten van Klezmajeur hebben allen een achtergrond in volksmuziek, de accordeoniste heeft nog wat Russisch bloed, de contrabassist en violiste hebben in zigeunerorkesten gespeeld. De klarinettist heeft lessen gehad van zowel Margot Leverett uit New York als Michel Marang.

Klezmer is volksmuziek uit Oost-Europa, gespeeld van ongeveer 1760 door Joodse en Zigeuner muzikanten. Daardoor is het ook een mengeling van Oost-Europese volksmuziek met invloeden van Turkse, Arabische en Griekse muziek.

Het kan uitbundig vrolijk klinken, het was tenslotte niet voor niets feestmuziek om op te dansen, maar ook zeer melancholisch door gebruik van niet-westerse toonladders. Het is muziek van het leven, vieren als er feest is, maar droevig als er verdriet is, het mag er allemaal zijn, het mag allemaal worden beleefd. Het wordt in elk geval een concert waar u vrolijk vandaan komt.

Op Kasteel Aerwinkel brengt Klezmajeur (onder de titel “Simches” en “Tsores”; vrolijke dingen en ellende & kopzorgen) een keur aan verschillende muziekstukken en liederen die in het Jiddisch worden gezongen.

Om ervoor te zorgen dat u zich prima op uw gemak voelt bij de stukken, geven de muzikanten een korte uitleg, aangepast aan de belangstelling van het publiek.

Van de oorspronkelijke muziek zijn de componisten, als die al bestonden, niet bekend, en vaak wordt een stuk dan ook vernoemd naar de persoon die het heeft opgetekend, bijvoorbeeld de Hoffmans Moldavische Hora, of Schwartzes’ Sirba:

Concertprogramma (onder voorbehoud)

– Sher: Een schaardans, die dan ook aan kappers is opgedragen.
– Hoffmans Moldavian Hora: Een door Hoffman opgetekende Hora uit Hongarije.
– Yoshke + Lazikos: Een stuk over een jongeman in Litouwen die in dienst moet van het Russische leger ten tijde van de Japans-Russische oorlog en die tussen de Lash in Turkije terecht komt.
– Hora mit Tsibeles + Fun Tashlikh: feestmuziek bij het Joodse ritueel van Tashlikh (achter je laten en loslaten wat er afgelopen jaar fout ging).
– Flatbush Waltz: (uit de New Yorkse wijk Flatbush).
– Bokserboym: Jiddisch lied over het zoeken va troost bij een boom.
– Araber Tantz: een op Arabische muziek gebaseerde dans.
– Galitsianer Tantz: (een dans uit de Roemeense streek Galicië (niet te verwarren met Spanje).
– Hey Par: een Armeense dans die in het Klezmer repertoire is opgenomen.
– Hey Dzankoye: een lied over de geschiedenis van hoe uit Moskou verbannen Joden in Dzankoye (de Krim) een boerengemeenschap hebben opgebouwd.
– Schwartzes’ Sirba + Unsere Toirele: Een Roemeense Sirba overgaand in een feestelijk stuk over de schoonheid van de wet die structuur en veiligheid biedt.
– Nikolayver Bulgar: een op Bulgaarse ritmes gebaseerde dans uit Nikolayev.

Via deze link kunt u op YouTube een impressie beluisteren van de cd ‘Fun Gasn un Rebbn’ van Klezmajeur.

22 maart, 14.00 uur: Teodora Drozdik-Popović & Fem Devos

Aangenaam klassiek met mezzosopraan en piano.

19 april, 14.00 uur: Stichting Operette Nederland (SON)

De mooiste liederen uit operettes.

7 juni, 14.00 uur: Monica Coronado & Manito

(foto Edwin Huizing)

Spaanse muziek, puur en vol temperament.

Alle concerten op een rijtje

Download hier het complete programma voor cultureel seizoen 2019-2020 van Stichting Cultureel Aerwinkel in Posterholt.

Meer concerten met westerse klassieke muziek vindt u in de Klassiek-Agenda-regio-Roermond